30 בינו׳ 2010

החימר הפולימרי או החומר הפולימרי
מי, מה ואיך...

כששואלים אותי, תמי מה את עושה? אני עונה: אני יוצרת בפימו.
ומה זה פימו? פימו זה חימר פולימרי וכאן אני כמו רבים טועה.
ה"חומר" הוא חומר טבעי ממנו עושים כלי קרמיקה, נקרא בטעות חימר. זה אותו "בוץ" שנתנו לנו הגננות בגן הילדים...כדי להקשות את החומר אפשר להשאירו באוויר או להכניסו לתנור מיוחד בחום מאוד גבוה ולהנציח את צורתו.לעומתו, החומר הפולימרי הוא חומר סינטטי המורכב ממספר חומרים בתוספת פיגמנט (צבע) אותו ניתן לאפות בתנור אפיה ביתי בחום נמוך אך הוא אינו מתייבש באוויר כשזה כן קורה- החומר מתקלקל.
אז מה הוא החומר הפולימרי?
החומר הפולימרי הוא חומר סינטטי הנמצא בשימוש עשרות שנים כשבשנים האחרונים הוא נעשה מאוד פופולארי. כיום ניתן למצוא סוגים שונים של חומר פולימרי המיוצר בחברות שונות, במדינות שונות. הניסיון בעבודה יקבע עם איזה מהחומרים ייצור כל אחד. אני בחרתי ליצור עם פימו.
הנוסחה הראשונית של החומר הפולימרי הייתה ה"בקליט"- חומר פלסטי על בסיס פנול שהוא דליק ומאוד מסוכן ולכן הפסיקו לייצרו.
בגרמניה, במהלך מלחמת העולם השנייה הובא לידיעתה של יצרנית בובות קייט קרוס והיא ניסתה את החומר כתחליף לחומרים שהיה קשה להשיג במהלך המלחמה. היא התקשתה ליצור באותה תקופה אך בתה מורין המכונה "פיפי", מכרה את הנוסחה לחברת פבר, הם פיתחו אותה ומיצרים עד היום את הפימו. “FIMO” (FIfi’s Modeling Compound)
באותה תקופה, בארה"ב חברת "זנית" החלה ליצר נוסחה דומה לתעשייה. זה המוצר שאנחנו מכירים היום כ- "סקאלפי". המטרה לה ייצרו את הנוסחה לא ענתה על הציפיות והחומר נגנז עד שבשנת 1960 מבקר במעבדה "השתעשע" ויצר דמות קטנה וזו הושמה בתנור מעבדה בחום נמוך ואת ההמשך אנחנו כבר מכירים...
במשך השנים יוצרו חומרים נוספים כמו: פרמו (PREMO), קאטו-קליי kato clay)) ועוד...
ומה היא אותה נוסחה שיוצרת חומר סינתטי מימנו ניתן לעצב וליצור כמעט הכל...

PVC = Polyvinyl Chloride חומר פלסטי כלוריד.

PLASTICIZER שנותן לחומר את היכולת להיות גמיש.
FILLER שנותן לחומר את הטקסטורה, המרקם.
פיגמנטים שנותנים לחומר את הצבע
החומר הפולימרי נשאר רך ומתאים לעיבוד כל עוד לא הוכנס לתנור. החומר הפולימרי שומר על צורתו ועל המרקם שלו אם מקפידים על חום של 100 במשך 15 דקות ומשאירים את היצירות להתקרר בתנור כשהוא מכובה. לאחר הצינון מומלץ למרוח לכה על בסיס מים המתאימה לחומר פולימרי. לכל חומר פולימרי לכה מתאימה של אותה חברה, ניתן להשתמש בלקות של חברות אחרות כמו כן ניתן לערבב חומרים פולימרים של החברות השונות. זה אינו פוגם ביצירות יש שאומרים שזה משפר אותן.
  • טיפ- לק שקוף לציפורניים עושה עבודה מצוינת.

החומר הפולימרי זמין היום במגוון רחב של מרקמים וצבעים. קיימים צבעים זוהרים ושקופים, צבעים נציצים המכילים "פנינים", "מתכתי" וצבעי "אבן".החברות השונות מייצרות צבעים בסטנדרטים שונים מחברה אחת לשנייה ולמרות זאת ניתן לערבב את הצבעים השונים וליצור כמעט אין סוף של צבעים, תערובות שיפוע ואפקטים נוספים.
המצאת הטכניקה המשתמשת במכונת פסטה כדי ליצור מדרג של גיליונות חומר פולימרי בצבע מעורבב, היא אחד הכישורים הבסיסיים שפותחו על ידי אמנים ויוצרים בחומר הפולימרי.
את החומר הפולימרי ניתן לשלב עם חומרים אחרים כמו: עפרון צבעוני גיר צבעוני, "נצנצים", או אבקות מתכת, עלי מתכת וכו'... את החומרים משלבים לפני האפייה, בזמן העיצוב.
כלים לעבודה עם החומר הפולימרי
כמובן שניתן לעבוד עם החומר הפולימרי רק בידיים אך כלים שונים ואביזרים יכולים לעזור, לשכלל, ליעל וליפות את היצירות.
מעטים הכלים החיוניים לשימוש בעבודה עם החומר הפולימרי ואת אלה ניתן למצוא לעיתים בסביבה הקרובה, בבית. הכלי הנפוץ ביותר בעבודה עם החומר הפולימרי הוא הסכין. סכין יפני הוא המומלץ וגם סכין גילוח (מהישנים) עושה עבודה נהדרת. חשוב שסכין שעובדים איתה בחומר הפולימרי תהיה דקה וחדה מאוד. מכונת הפסטה שיצאה מהמטבח משמשת ליצירה של גיליונות/משטחים בעובי אחיד של חומר פולימרי, לערבוב של צבעים ויצירת גוונים. כותש שום שיצא מכלל שימוש במטבח עושה עבודה נפלאה כשרוצים להכין "נחשים" מחליף אותו "אקדח חומר" ועוד כלים שלא משתמשים בהם בשימושם הרגיל.
חשוב לזכור! כלי שעובדים איתו בחומר פולימרי לא חוזר למטבח או לשימושו המקורי.
השימוש בחומר הפולימרי
המרקם והתכונות של החומר הפולימרי מאפשרים להשתמש בו באופנים שונים
· פיסול- עיצוב של פריטים מיניאטוריים וגדולים יותר ניתן לעצב באופן ידני
· יצירת חרוזים ותכשיטים מכל הסוגים כגון: עגילים, שרשראות, תליונים, סיכות כפתורים ועוד...
· ציפוי כלים מחומרים שונים כגון: זכוכית, עץ, פלסטיק עמיד בחום, עטים, צלחות ועוד...
· יצירת כלים בגדלים שונים.
· יצירת חיקויים של חומרים מהטבע כמו: ג'ייד, טורקיז, שיש,גרניט, מתכת, שנהב, עץ, עור, ויטראז', פסיפס..
· יצירת תבליטים בעזרת שבלונות או שכבות של חומר.
טכניקות לעבודה עם חומר פולימרי
· מיזוג של מספר צבעים בעזרת מכונת פסטה או מערוך
· יצירת גלילים או מקלות ברמות שונות של קושי. ע"י שילוב של צבעים וארגונם לצורה/ציור הזורמים לאורח כל הגליל/מקל, חיבור ע"י הצמדה אחד לשני חיתוך פרוסות בגדלים שונים. טכניקה הנקראת "מילפיורי" אלף פרחים באיטלקית.
· הטבעת מרקמים על משטחי חומר פולימרי ליצירת תמונות, מסגרות, תכשיטים ועוד...
· העבר של תמונה אל משטח חומר פולימרי בעזרת חומר פולימרי נוזלי.
· שימוש בחומר פולימרי אפוי ליצירת משטחי פסיפס ע"י הדבקה.
· שילוב רבגוני של החומר הפולימרי עם חומרים אחרים: חוטים, ניירות, קמעות,בדים וכו'...

כל הזכויות שמורות © תמי גבע עיצובים בפימו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה